Εφαρμογή για Κινητά για Περιορισμό της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού από τo Κέντρο Αριστείας RISE
Τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ – COVTRACER
Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κόκκινου για εισηγήσεις που θα προσέφεραν γρήγορες και καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας αξιοποιώντας τα εργαλεία που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία, το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία RISE – Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies – έχει αναπτύξει την εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) για κινητές συσκευές. H εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας.
Το Υφυπουργείο στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με το Κέντρο Αριστείας RISE για ψηφιακές λύσεις που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, στηρίζει και προωθεί την ευρεία χρήση της εφαρμογής. Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός κ. Κυριάκος Κόκκινος ευχαρίστησε το Κέντρο Αριστείας RISE τόσο για τη συνεργασία για την ανάπτυξη της εφαρμογής όσο και για τη διευρυμένη συνεργασία για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων προς αντιμετώπιση της κρίσης. Αντίστοιχα, ο Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας RISE, δήλωσε ότι αυτή είναι η στιγμή για να χρησιμοποιηθεί με ταχύτητα η δύναμη της έρευνας και τεχνολογίας στην υπηρεσία της κοινωνίας και ότι οι ερευνητές του RISE εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους για να συνδράμουν. Πρόσθεσε επίσης ότι το RISE υποστηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν και προκύπτουν από την εξάπλωση του ιού COVID-19 σε διάφορα επίπεδα.
Κύριος στόχος της εφαρμογής ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) είναι η αναχαίτιση της επιδημίας COVID-19, η οποία απαιτεί ταχεία αναγνώριση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Με τον έλεγχο των διαδρομών εντοπισμού του χρήστη, εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί ο διαγνωσμένος φορέας και επιτρέπει έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων. Επιπλέον, διευκολύνεται η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα. Η χρήση της εφαρμογής μπορεί να μειώσει την περαιτέρω εξάπλωση της μολυσματικής νόσου. Η πρώτη πιλοτική έκδοση της εφαρμογής για κινητά στοχεύει κυρίως σε άτομα των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, δυνάμεις ασφαλείας και άλλους.
Το σκέλος της εφαρμογής που αφορά στην καταγραφή τοποθεσίας είναι εθελοντικό και τα δεδομένα που καταγράφονται ανήκουν αποκλειστικά στον χρήστη. Mόνο ο χρήστης έχει πρόσβαση στα δεδομένα και τα δεδομένα παραμένουν αποκλειστικά στη συσκευή του. Κάθε διαγνωσμένος φορέας, εάν το θελήσει και μόνο, μπορεί να μοιραστεί τις πληροφορίες τοποθεσίας στις οποίες βρισκόταν τις τελευταίες 2 βδομάδες με τους επιδημιολόγους του κράτους, για διευκόλυνση του περιορισμού της πανδημίας.
Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το RISE καλούν όλους των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, αλλά και όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα μας, εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό τους.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και λήψη της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://covid-19.rise.org.cy/# . Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε λειτουργικό Android, ενώ η έκδοση σε iOS, έχει πάρει σειρά προτεραιότητας και θα αναρτηθεί στο AppStore.
Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) βασίζεται στην τεχνολογία Safepaths του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), η οποία λαμβάνοντας δεδομένα από συστήματα εντοπισμού GPS, μπορεί να εντοπίσει τη διαδρομή ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Περαιτέρω, ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και αξιολόγησης 3 νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία με γιατρούς και επιδημιολόγους του κράτους, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν σε επόμενη έκδοση της εφαρμογής.
Το Κέντρο Αριστείας RISE δημιουργήθηκε μέσω σύμπραξης των Δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), των διεθνώς καταξιωμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων Max Planck Institute for Informatics και University College London και του Δήμου Λευκωσίας. Χρηματοδοτείται από τη Δράση Teaming του Ορίζοντα 2020 της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τους συνεργαζόμενους φορείς. Κεντρικός στόχος του είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της πραγματικής καινοτομίας για την προώθηση της μελλοντικής ευημερίας του νησιού.